Krimin alueen vakaan kehityksen edistäminen

Toimiala Siviilikriisinhallinta ja konfliktin ehkäisy 100%
Hankenumero 86501101
Profiili Hankkeen avulla on edistetty v. 2009 alkaen Krimin alueen vakaata kehitystä vahvistamalla konfliktin ehkäisyn mekanismeja ja kapasiteettia koulutuksen, tutkimuksen ja poliittisen vuoropuhelun keinoin. Edellisen vaiheen hankenumero: 865 011 01 ja Toteutuksesta vastaa kansainvälinen kansalaisjärjestö PATRIR (Peace Action, Training and Research Institute of Romania). Ukrainaan kuuluva Krimin niemimaa on konfliktiherkkää aluetta, jonka erityispiirteenä on etninen monimuotoisuus. Alueen kolmen suurimman väestöryhmän eli venäläisten, ukrainalaisten ja tataarien välillä on jännitteitä, jotka uhkaavat paitsi Krimin alueen, myös koko Mustanmeren alueen vakautta. Keskeisimmät kiistakysymykset liittyvät kieleen, maanomistukseen ja geopolittiseen identiteettiin. Hankkeen avulla on onnistuttu edistämään eri ryhmien välistä vuoropuhelua järjestämällä mm. vuosittain useita eri väestö- ja asiantuntijaryhmien välisiä keskustelutilaisuuksia kiistakysymyksiin liittyen. Hanke on myös tuottanut runsaasti tutkimustietoa päätöksenteon ja keskustelujen tueksi. Yhtenä konkreettisena tuloksena ollaan aloittamassa monikielisen opetuksen pilotointia Krimin alueen kouluissa ja päiväkodeissa. Hankkeeseen on osallistunut Krimin alueen, Ukrainan, Venäjän, EU:n, Turkin ja muiden Mustanmeren alueen maiden asiantuntijoita ja muita intressitahoja. Suomesta mukana ovat olleet mm. eri yliopistot, Ahvenanmaan rauhaninstituutti ja CMI. Suomi tuki hankkeen ensimmäistä vaihetta 199 663 eurolla v. 2009-2010 sekä toista vaihetta 1 milj. eurolla v. 2011-2013. Vuonna 2014 hanketta rahoitetaan 300 000 eurolla. Tämän jälkeen hankkeen keskeisten toimintojen on tarkoitus jatkua paikallisella rahoituksella.
Kesto 2014
Kohdealue Ukraina
Toteuttaja Peace Action, Training and Research Institute of Romania (PATRIR)
Kokonaisrahoitus 300 000 € (1 200 000 € vuosina 2009-2013)
Evaluointi Crimea Policy Dialogue Final Evaluation 2016

loading map - please wait...

Krimin alueen vakaan kehityksen edistäminen 46.770264, 23.572315 Krimin alueen vakaan kehityksen edistäminenPeace Action, Training and Research Institute of Romania (PATRIR) (Ajo-ohjeet)